Fiskalne blagajne


Što su uopće Fiskalne Blagajne?

Fiskalne Blagajne su posljedica Zakona o fiskalizaciji, a radi se zapravo o običnom računalnom programu.

Znači, nema govora o “posebnim” printerima (kako neki govore I pišu) , nema govora o “black boxovima” i slično.

Kako bi Porezna uprava imala uvid u Vaše poslovanje u realnom vremenu, provodi se Fiskalni zakon koji Vas obvezuje da imate Fiskalnu Blagajnu. Iako je u nekim susjednim zemljama bilo afera prilikom provođenja Fiskalizacije, izgleda da će u Hrvatskoj proces proći mirno I bez ispada.

Naime, u nekim je zemljama fiskalizacija provedena na način da je Država odredila jednog ili dva proizvođača software-a I hardware-a pa su svi gospodarstvenici bili obavezni kupiti upravo tu aplikaciju i opremu.

Kod nas to nije slučaj! Država uvjetuje određene tehničko – programske protokole kojima se proizvođači moraju prilagoditi kako bi pomoću servisa koje je razvio APIS  i  Fina-inih CERTIFIKATA (koje morate kupiti u Fini) aplikacija Vašeg programera mogla komunicirati s Poreznom upravom.

Na Vama je da odaberete tvrtku koja Vam može isporučiti aplikaciju koja će zadovoljiti norme I uvjet da ne smijete biti “offline” duže od 48 sati. Naravno da smo spremni za ovaj proces I da su SMART RJEŠENJA najbolji izbor za Vas. Ovome u prilog ide više od 1000 korisnika I 18 godina iskustva uz razgranatu mrežu distributera među kojima smo i mi, OFFERO PRIMA.

Kako funkcioniraju Fiskalne Blagajne?

U trenutku kad ste pritisnuli tipku kojom zaključujete račun, aplikacija šalje informaciju Poreznoj upravi

Temeljem primljenih podataka Porezna uprava kreira JIR (Jedinstveni identifikator računa) kojeg vraća na Vaše računalo, a koji se ispisuje na računu.

Taj JIR automatski postaje sredstvo kojim se može provjeriti valjanost računa, a svi računi koji ga nemaju automatski podliježu kazni.

Fiskalne Blagajne postaju obavezne od 01.01.2013, a velik broj novih korisnika svakodnevno nas kontaktira s upitima. Traže se ponude i ispituju uvjeti kupnje.

Offero Prima d.o.o. i Tomislav 1994 spremili su vam posebne pogodnosti za kupovinu programskog paketa Smart Rješenja – Fiskalne blagajne.

Tehničke specifikacije:

 • Ako posjedujete računalo koje podržava Window XP ili novije operativne sustave, Vaše je računalo SPREMNO za Fiskalne Blagajne i ne morate kupovati opremu. Ako ste ugostitelj poželjno je da imate Touch screen monitor (osjetljiv na dodir) ali nije uvjet. Znači, ako imate računalo, ne morate trošiti novac na kupovinu opreme.

Kontaktirajte nas s upitom i objasnite kojom se djelatnosti bavite. Preporučit ćemo Vam najkomforniji paket za vaše potrebe, izvršiti prezentaciju programa i poslati ponudu.

Uvjeti kupnje:

 • Aplikacije možete platiti AVANSNO
 • Aplikacije možete platiti OBROČNO do 36 mjeseci
 • Najam aplikacija (za „sezonce“ )
 • Aplikacije možete kupiti putem posebno kreiranih kredita našeg partnera iz SPLITSKE BANKE (kontakt na upit)
 • Aplikacije možete kupiti putem AMEX potrošačkih kredita
 •  Za kupovinu prije 01.01.2013. odobravamo posebne popuste kako bismo izbjegli gužvu i instalacije u zadnji tren.

Napomena:

 • Zbog obaveze da se svi eventualni problemi u komunikaciji s Poreznom upravom otklone  u roku od 48 sati aplikacije se prodaju uz ugovor o održavanju. Ugovori mogu biti cjelogodišnji ili sezonski, ovisno o tome kako radite.
 • Bez obzira kada ste počeli  koristiti našu aplikaciju, informacije neće ići „Poreznoj“ do trenutka dok zakon ne kaže da je to obavezno, iako je aplikacija već sada spremna za komunikaciju i za FINA-ine „CERITIFIKATE“ koje  morate kupiti u Fini. Cijena CERTIFIKATA je 300,00kn, plaća se FINA-i i vrijedi 5 godina.

Ako se pitate koliko će Vas koštati prelazak na Fiskalne blagajne i je li Vaša aplikacija adekvatno prilagođena novom zakonu, dopustite da Vam olakšamo s nekoliko kratkih objašnjenja:

 • Ukoliko ste korisnik Smart Rješenja aplikacija i u sustavu ste održavanja, onda su za Vas sve nadogradnje postojeće aplikacije potpuno BESPLATNE!
 • Svi Vi koji niste u sustavu održavanja, a koristite Smart Rješenja,  morate potpisati ugovor o održavanju kojim stječete pravo na ažuriranja i prilagodbe svim zakonskim izmjenama. Također, potpisivanjem ugovora ispunili ste zakonsku obvezu koja nalaže da morate osigurati da Vaša fiskalna kasa (ukoliko dođe do zastoja ili kvara) neće biti odspojena od servera Porezne uprave duže od 48 sati.

Napomena:

 • Bez obzira kada ste počeli  koristiti našu aplikaciju, informacije neće ići „Poreznoj“ do trenutka dok zakon ne kaže da je to obavezno, iako je aplikacija već sada spremna za komunikaciju i za FINA-ine „CERITIFIKATE“ koje  morate kupiti u Fini. Cijena CERTIFIKATA je 300,00kn, plaća se FINA-i i vrijedi 5 godina.

Što je Fiskalna Blagajna?

Fiskalna Blagajna je program (aplikacija ) kojom Porezna uprava u realnom vremenu vrši evidenciju vašeg prometa gotovinom.

Što je JIR?

JIR znači Jedinstveni Identifikator Računa, a pojavljuje se na računu.

Kako se kreira JIR i čemu služi?

U trenutku kada zaključujete račun vaše računalo putem interneta šalje informaciju Poreznoj upravi. Ta informacija sadrži podatke o stavkama računa, tarifnim bojevima, vremenu kada je i koji djelatnik zaključio račun. Pomoću CERTIFIKATA (FINE) i APIS-ove aplikacije poslani podatci sadrže sve informacije o vašem  prodajnom mjestu. Kada Porezna obradi primljene podatke, opet internetom, vraća gotovi JIR (nešto slično barcode-u) na vaše računalo i dozvoljava ispis.

JIR služi kontroli vašeg poslovanja. Računi koji nemaju JIR podložni su kazni jer to znači da ste izdali račun na „crno“ te da vaš program nije fiskaliziran.

Tko sve mora imati Fiskalne Blagajne?

Jednom riječju: SVI! Pitanje je samo do kada moraju preći na Fiskalne Blagajne.  Počevši s 1.1.2013 u fiskalizaciju idu sve velike i srednje firme prema zakonu o računovodstvu i oni kao koji JEDNU OD djelatnosti obavljaju ugostiteljstvo (sve što po NDK-u spada u grupu „I“). To znači ako netko ima 3-4 trgovačka objekta i spada u male koji bi trebali iću u Fiskalizaciju s 1.4, ali ima i kafić, svi njegovi objekti idu u fiskalizaciju s 1.1. Fiskalizacija ide po OIB-u i uvijek ide cijela firma bez obzira ako možda kao većinu djelatnosti ima trgovinu !

Pogledajte zakon.

Da li je istina da će doći do odgađanje provedbe ovog zakona?

Ako je suditi po količini informacija i pripremnin radnjama Ministarstva financija, onda nije izgledno da će se Fiskalizacija prolongirati za „kasnije“ .

 • Dva čitanja zakona u  Saboru su za nama, a očekuje se i konačno izglasavanje u početkom studenog.
 • Tijekom studenog očekujemo i objavu Zakona o Fiskalizaciji u Narodnim novinama
 • Web servis Porezne uprave je već pušten u probni rad kako bi proizvođači softwarea mogli testirati protokole i završiti prilagodbu
 • Testni CERTIFIKATI su već dostupni na FINI
 • Porezna uprava i HGK redovito izvještavaju proizvođače o tome što im je činiti kako bi bili spremni za Fiskalizaciju.

Ako odmah instaliram aplikaciju koja je spremna za Fiskalne Blagajne, da li to znači da moji podatci već sada direktno idu Poreznoj?

Ne. Vaši podatci krenuti će prema Poreznoj tek onda kada kategorija u koju spada vaša djelatnost bude OBVEZNIK ZAKONA O FISKALIZACIJI. Do tada radite „normalno“!

Moramo li imati internet?

Da, komunikacija s Poreznom radi se preko internet konekcije

Koliko će trajati komunikacija sa Poreznom i hoće li to usporiti izdavanje računa?

Ovo ovisi o brzini interneta, broju korisnika…. Rečeno nam je da izdavanje računa (od kad ste stisnuli PRINT dok se račun ne ispiše) nebi smjelo trajati duže od 2 sekunde. Mi smo testirali našu aplikaicju i trenutno je to vrijeme 0,2 sekunde, ali pretpostavljamo da će se to usporiti kada Fiskalizacija krene, a sustav „ napadnu“ tisuće korisnika. Dakle, norma je zadana ali realno vrijeme ćemo znati tek kad svi krenu raditi.

Paragoni?

Isključivo po za to posebno propisanim pravilima i za objekte i djelatnosti koji nisu u mogućnosti instalirati Fiskalne Blagajne. Neznamo detalje.

Registar blagajne?

Registar blagajne ne zadovoljavaju potrebe Fiskalizacije.

DOS KASE?

Hm, trik pitanje. Teoretski će se ovo moći odraditi tako što će DOS kasa slati info u WINDOWS, koji će slati info poreznoj, koja će info obraditi i vratiti WINDOWSU, koji će info vratiti DOSu, koji će konačno ispisati račun. Praktično, ne savjetujemo kupovinu DOS aplikacija jer DOS kao operativni sustav ne poznaje ineternet a i sve je manje novih konfiguracija koje uopće mogu „zavrtiti“ DOS.

ŠTO AKO NEMAM FISKALNU BLAGAJNU ILI IZDAJEM RAČUNE BEZ JIR-a?

Platiti ćete visoku kaznu.

Tagged with: , ,
Newsletter
Unesite e-mail adresu i primajte vijesti